Hoe de gegevens van mijn harde schijf beschermen?

De veiligheid van jouw gegevens staat op nummer 1 als het gaat over gevoelige en/of persoonlijke informatie. Hier zal je tips krijgen hoe je jouw gegevens nog beter kan beschermen. 

Encryptie

Het gebruiken van encryptie software zorgt ervoor dat je gegevens worden gecodeerd. Dit zorgt ervoor dat je een wachtwoord kan plaatsen die toegang tot de bestanden biedt. De modernere externe harde schijven zullen hiervan ook gebruikmaken. Ze bieden een optie aan om je gegevens te encrypten. Het is een lage vorm van veiligheid die de prestaties niet kan beïnvloeden. 

Gebruik een Wachtwoord Beveiliging

Bij het gebruiken van een wachtwoordbeveiliging, heb je natuurlijk ook een sterk wachtwoord nodig. Deze bestaan het best uit een combinatie van letters, cijfers en symbolen en het liefst door elkaar gemengd. Het onthouden van deze wachtwoorden is niet vanzelfsprekend, dus schrijf ze op en verstop ze ergens in een boek, tafel, kluis etc.. Hoe meer je de externe harde schijf gaat beveiligen, hoe minder kansen mensen hebben om jouw informatie te verkrijgen.

Maak Regelmatig Back-ups

Door op regelmatige basis back-ups te maken van je gegevens blijven ze ook op een veilige plaats. Je kan dit met een reserve externe harde schijf of een andere cloud-opslagdienst doen. Hierdoor heb je altijd een extra kopie van je originele schijf indien deze kapot gaat of gestolen wordt. Een off-site back-up in de cloud kan zorgen voor een extra bescherming, en kan ook handig zijn voor als je graag op verplaatsing werkt zonder je fysieke schijf te willen beschadigen.

Maak gebruik van de beveiligingssoftware

Maak gebruik van een betrouwbaar antivirus- en anti-malware programma om je computer en schijven te beschermen tegen mogelijke schadelijke software. Het uitvoeren van scans kan ervoor zorgen dat je vroegtijdige problemen kan detecteren en dus ook kan aanpakken. Je kan ook real-time bescherming bieden, hierdoor kunnen bedreigingen onmiddellijk gestopt worden.

Fysieke Beveiliging

Het bewaren van je externe schijf doe je op een veilige plaats wanneer je er geen gebruik van maakt. Afhankelijk van de gevoeligheid van de informatie kan je deze opbergen in een kluis of een afgesloten lade. Gebruik je deze schijf tijdens het reizen, denk er dan over na om een SSD te gebruiken in plaats van een HDD. De verschillen tussen een HDD en SSD kan je terugvinden op deze link.

Extra Mogelijkheden voor Beveiliging

  • Twee-factor Authenticatie (2FA): Voor externe harde schijven die toegang via internet ondersteunen, zoals netwerk-aangesloten opslag (NAS), kan het inschakelen van twee-factor authenticatie een extra beveiligingslaag toevoegen.
  • Gebruik van VPN: Wanneer je op afstand toegang nodig hebt tot je externe harde schijf, gebruik dan een Virtual Private Network (VPN) om je verbinding te versleutelen en je gegevens te beschermen tegen afluisteren.
  • Firmware Updates: Houd de firmware van je externe harde schijf up-to-date. Fabrikanten brengen regelmatig updates uit die beveiligingsproblemen oplossen en de algehele veiligheid verbeteren.
  • Data Wiping Tools: Gebruik software die de gegevens op je schijf veilig kan wissen wanneer je deze wegdoet of verkoopt. Dit zorgt ervoor dat de verwijderde gegevens niet hersteld kunnen worden door derden.
huysrobbe
huysrobbe

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *