Door het goed te onderhouden van jouw externe harde schijf kan je ook de levensduur verlengen, zo krijg je ook de volledige waarde voor je geld als je deze schijf meerdere jaren kan gebruiken zonder gegevens kwijt te spelen. Hier zijn enkele tips die ervoor zullen zorgen dat je de schijf goed kan onderhouden.
Maak regelmatig Back-Ups
De bekendste en betrouwbaarste schijven kunnen ook defect raken, dus het maken van een back-up blijft het belangrijkste. Dit kan je het beste op een andere HDD doen of je kan ook gebruikmaken van cloudopslag. Door het verplaatsen van de gegevens en je schijf leeg te maken zorg je er ook voor dat je opslagplaats verdeeld wordt en dat je zeker bent dat de gegevens nog bruikbaar zijn. Je kan ook de belangrijkste gegevens best op 2 of meer plaatsen opslaan zodat je ze zeker niet kan verliezen.
Vermijd het transporteren van je schijven
Als je niet op verplaatsing moet, laat je de schijf beter op zijn plaats staan. Elke harde stoot of val die je kan vermijden is een extra dag dat hij mee kan draaien. Ook plaats je de schijf niet op een plaats waar er veel vocht kan verspreid worden, zoals naast een airconditioning of een open raam, of aquarium waar druppels kunnen vallen. Moest je toch de schijf willen verplaatsen, plaats hem in een extra bescherming zoals een zak of plaats hem vast in je laptop zak. Vooral de HDD is gevoelig voor fysieke schade omdat er los draaiende elementen in zitten. Dit heb je niet zo snel voor met een SSD, maar deze heeft dan het nadeel van als je hem lange tijd gekoppeld laat in je machines hij ook wel kan verslijten.
Verwijder je externe harde schijf veilig van je computer
Na het gebruik van de externe harde schijf moet je deze ook op een veilige manier verwijderen. Tijdens het loskoppelen zonder dit toe te passen kunnen gegevens verloren gaan door de onverwachte stroomonderbreking. Het zomaar loskoppelen van de schijf kan zo leiden tot gegevensverlies maar ook de schijf volledig beschadigen waardoor hij niet meer zal werken. Na het opslaan van je gegevens er dus ook zeker voor zorgen dat je de schijf loskoppelt door met je rechtermuisknop veilig verwijderen te duwen.
Controleren op foutmeldingen
Het regelmatig gebruik maken van schijfcontrole programma’s kan ervoor zorgen dat je al vroegtijdige foutmeldingen snel kan oplossen. Zoals een wonde op je lichaam is het vroegtijdig verzorgen altijd beter dan wachten op een infectie. Het snel reageren op de schijffouten kan gegevensverlies vroegtijdig voorkomen. Software zoals CHKDSK (voor Windows) of Disk Utility (voor macOS) kan helpen bij het identificeren en repareren van schijffouten.
Zorg voor een goede verluchting
Zoals bij een computer of laptop is het goed dat je schijf kan ventileren, oververhitting kan de levensduur van de schijf verkorten en dit kan ook leiden tot gegevensverlies. Zorg ervoor dat er genoeg lucht rond kan draaien en vermijd plaatsen waar er direct contact met zonlicht voorkomt. Plaats ook je schijf niet op een warme plaats zoals de bovenkant of onderkant van je computer.
Gebruik een UPS
Een ononderbroken stroomvoorziening (UPS) kan je externe harde schijf beschermen tegen stroompieken en -uitval. Dit kan helpen om schade door onverwachte stroomuitval te voorkomen en de levensduur van de schijf te verlengen.
Hou je externe harde schijf up to date
Bekijk regelmatig of je firmware en software van je schijf nog up-to-date zijn. De fabrikant zal regelmatig updates uitvoeren waardoor de prestaties en je gegevens beter beschermd zullen blijven. De updates kunnen worden uitgevoerd door de schijf te koppelen, de website van de fabrikant te bekijken, of het zal automatisch gebeuren tijdens het koppelen van de schijf.
Vermijd het overbelasten van je schijf
Je kan de schijf gebruiken op een normale manier, maar probeer ook niet 10 heel grote bestanden tegelijkertijd over te plaatsen. Je kan dit een aantal keren doen zonder veel schade aan te richten, maar het is best om de grote gegevens 1 per 1 over te plaatsen zodat de warmte de schijf niet kan beschadigen.